Opleiding tot federatie- wijnkeurmeester

Wijnkeurmeesters van de FAWBG zijn ervaren wijnmakers.
Zij hebben een grote ervaring in het maken èn beoordelen van wijnen die vervaardigd zijn van druiven of van andere ingrediënten zoals vruchten, sappen, enzovoort.

Hun wijnmakers-ervaring stellen zij graag ten dienste van andere wijnmakers, door een eerlijk en open oordeel te geven over de wijn en adviezen te verstrekken hoe het product eventueel in de toekomst kan worden verbeterd.

Begin 2022 start weer een nieuwe opleiding “wijnkeurmeester”.  

De lessen zijn eens per maand op zaterdag in Ermelo, gedurende 9 maanden.
In de maanden juli en augustus wordt geen cursus gegeven.
De kosten bedragen € 125,00 bij inschrijving te voldoen.
Het cursusboek is GRATIS, voor de overige materialen zal een kosten vergoeding worden berekend.
Het examen is gepland in oktober 2022. Hiervoor wordt een onkostenvergoeding berekend.

Verdere inlichtingen zijn te verkrijgen bij Diny van der Graaff, bestuurslid en keurmeester FAWBG.G

Druivenwijn dient voor 100% gemaakt te zijn van druiven. Meerdere druivenrassen kunnen daarbij in de samenstelling voorkomen.Wijn die niet als druivenwijn kan worden aangemerkt, dient te worden ingezonden als vruchtenwijn. Hieronder vallen ook de wijnen die in hoofdzaak gemaakt zijn van vruchten of plantendelen zoals; bloemen, wortels, knollen, bladeren kruiden, boomsappen enz. Maximaal 15% van de most mag direct of indirect afkomstig zijn van druiven.

kleuren algemeen

wit van nagenoeg kleurloos tot alle facetten van lichtgeel tot geelgroen tot donkergeel.

rosé licht rosé tot lichtrood, oranje/geel rood.

rood alle kleurschakeringen van rood. Een paarse schijn is toegestaan en soms een lichtbruin randje

goud (dessertwijn) is de kleur van oud goud, donkergeel, oud geel, koperbruin. Een lichtbruin randje mag.

restsuiker algemeen

droog minder dan 10 g restsuiker per liter. Smaakt niet zoet. Een droge aperitiefwijn of wijn van het type sherry zal door het hoge alcoholgehalte en de mogelijke aanwezigheid van glycerine vaak iets zoet smaken

medium bevat 10 – 30 g restsuiker per liter en smaakt iets zoet

dessert een duidelijk zoete smaak met in de regel 20 – 50 g restsuiker per liter

soorten algemeen

droge wijn alcoholgehalte 9 – 14 vol.%, licht van smaak, bouquet en alcohol; met een korte afdronk

medium wijn alcoholgehalte 10 – 14 vol.%, voller van smaak, bouquet en alcohol; met een plezierige, niet te lange afdronk

dessertwijn alcoholgehalte 13 – 17 vol.%, vol tot zwaar van smaak, bouquet en alcohol. Fruitig met een lange plezierige afdronk

 

WDD1

WDD2