Nieuwe voorzitter (per 7 maart 2020)

… en opeens werd ik voorgedragen voor de functie van Voorzitter van de Federatie van Amateur Wijnmakers- en Bierbrouwers Gilden

Wacht laat ik bij het begin beginnen;
Ik ben Niels Mellema uit Veenendaal en ben ‘per ongeluk’ begonnen met het brouwen van bier.
Ergens op mijn ‘to do list’ stond dat ik wel een keertje bier wilde brouwen. Maar dacht dat dit, net als een rondvlucht maken in een helikopter, nooit van dat lijstje geschrapt zou worden.

“wat let je om te beginnen?”

Twee jaar geleden vertelde de directeur van de school waar ik meester ben, als Maastrichtenaar trots te zijn dat er in het zuiden van het land steeds meer kleine brouwerijen komen. Na mijn opmerking dat ik ook ooit wilde gaan brouwen vroeg hij: “wat let je om te beginnen?”

“De tijd,” was mijn antwoord. Hij vond dat ik daar een punt had, maar twee dagen later was ik op weg naar Brouwmarkt in Almere. Mijn echtgenote Gerda wilde daar kijken naar een uitbreiding van haar weck- en inmaakspullen en vertelde dat er ook bierbrouwspullen te koop waren. Ik voelde me als een kind in de snoepwinkel, en wist niet waar ik moest beginnen. Na inkopen gedaan te hebben zijn onze zoons en ik dapper begonnen met brouwen, ik zal jullie de details besparen.

Edes Wijn en Biergilde

Omdat het me best wel goed beviel ging mijn echtgenote op zoek naar een locatie waar ze een goede opleiding bierbrouwen konden geven, ze kwam uit bij het Edes Wijn en Biergilde.
Inmiddels heb ik me daar als actief lid bewezen, en zit in Ede in de activiteitengroep van de bierkant.
Na de praktijkles van een brouwcursus, begin dit jaar, waar ik als assistent hand- en spandiensten verleende, vroeg Peter Majoor of ik het bestuur van de Federatie zou willen versterken. Uiteraard heb ik me eerst goed laten informeren over de activiteiten en heb het ook met mijn echtgenote overlegd. Ook zij heeft zich laten informeren en ook aan haar werd gevraagd of ze deel uit zou willen gaan maken van het Federatiebestuur.

Samen zijn we de uitdaging aangegaan.


Tijdens de Algemene Ledenvergadering ben ik, unaniem, verkozen tot nieuwe Voorzitter van de Federatie en Gerda is tot Algemeen Bestuurslid benoemd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *