Nieuw algemeen bestuurslid (per 7 maart 2020)

Gerda Mellema

Hallo, ik ben Gerda, de echtgenote van Niels, en zal me ook even voorstellen. Een paar van mijn hobby’s zijn koken, bakken, wecken, inmaken, fermenteren en van alles daar om heen … toen ik samen met Niels naar Braumarkt in Almere ging en we daar de producten zagen die ze verkopen vroeg hij of wijn maken ook niet iets voor mij zou zijn.

Niels zit aan de Bier-kant en ik dus aan de Wijn-kant

We zijn lid geworden van het Edes Wijn en Bier Gilde hen hebben daar veel informatie opgedaan. Niels zit aan de Bier-kant en ik dus aan de Wijn-kant. Na informatie ingewonnen te hebben bij mede-gilde-leden en ook omdat wij een overvolle druivenstruik in de tuin hadden staan, leek het me wel leuk om ook eens wijn proberen te maken. De vraag was of het zou lukken en of ik het daadwerkelijk leuk zou vinden. De tweede keer bij Braumarkt kochten we wat aanvullende benodigdheden zodat we met de spullen die we al in huis hadden voor het bier brouwen aan de slag konden met wijn maken. (Inmiddels hebben we beiden onze “eigen” spullen, zodat er zowel bier als wijn gemaakt kan worden zonder bijv. te hoeven wachten tot de gistingsfles leeg is)

het mag duidelijk zijn dat deze druif niet geschikt is om wijn mee te maken

Met de vuist werden de druiven geplet en, met het boekje in de hand, de eerste stappen van het wijn maken gevolgd. Wat het lastig maakt was dat geen mens ons kon vertellen wat voor een soort druif we hebben staan. Deze druivenstruik stond er al vijftien jaar, toen wij 25 jaar geleden in de woning kwamen wonen. Maar het mag duidelijk zijn dat deze druif niet geschikt is om wijn mee te maken, de wijn was zuurder dan de azijn uit de keukenkast. Vorig najaar heb ik de beginnerscursus wijn maken gevolgd via het Gilde en inmiddels zijn er diverse naslagwerken in huis om me beter te kunnen verdiepen in het “echte” wijn maken. Ook likeur maken behoort inmiddels tot de hobby’s.

Gelukkig zijn er altijd wel andere mensen die je een plezier kunt doen

Ik drink zelf weinig (af en toe een wijntje), maar het maken van wijn en likeur en het experimenteren met diverse smaken en samenstellingen vind ik erg leuk om te doen. Gelukkig zijn er altijd wel andere mensen die je een plezier kunt doen met een flesje eigengemaakte alcohol bevattende drank.

Niels is mijn assistent

“Niels brouwt bier, ik ben zijn assistente. Ik maak wijn, Niels is mijn assistent en samen maken we likeur”We zijn sinds september 2018 lid van het Edes Wijn en Bier Gilde (waar Niels in de activiteitengroep Bier zit en ik secretaris ben).

We zitten sinds Algemene Ledenvergadering, die op 7 maart 2020 heeft plaatsgevonden samen in het bestuur van de Federatie Amateur Wijnmakers- en Bierbrouwers Gilden. Niels als Voorzitter en ik als Algemeen Bestuurslid.

Oftewel: We hebben een leuke gezamenlijke hobby.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *