Het aantal mensen dat in hun vrije tijd likeur vervaardigt, groeit snel. Voor deze hobby is relatief weinig investering in ruimte en apparatuur nodig, waardoor het ook voor kleinbehuisden een aangenaam tijdverdrijf is, met vaak verbluffende resultaten. Binnen de verenigingen van wijnmakers en bierbrouwers is er dan ook vaak een groep likeurmakers te vinden. Natuurlijk is het belangrijk om elkaars producten te proeven en te beoordelen. Naast de stimulerende opmerkingen van collega’s binnen de vereniging worden de adviezen van ervaren likeurmakers die ook als keurmeester hun sporen hebben verdiend van groot belang.
De federatie doet een oproep aan alle ervaren likeurmakers om de opleiding tot federatie-likeurkeurmeester te volgen. Een (aspirant) keurmeester moet minstens drie jaar ervaring hebben en nog steeds actief zijn in het bereiden van likeur. Met name uitgebreide ervaring en kennis in het bereiden van likeuren zonder essences. Na de opleiding komen de likeurkeurmeesters 3 x per jaar bij elkaar om gezamenlijk hun kennis te verdiepen en hun bekwaamheden verder op te vijzelen. Daarnaast worden zij meermaals gevraagd om bij een vereniging, eventueel samen met collega-keurmeesters, een keuring te verzorgen, en natuurlijk bij de jaarlijkse federatiekeuring.
Likeur mag uitsluitend gemaakt zijn op basis van legaal in de handel verkrijgbare commerciële alcoholische producten.
Voor de keuring van likeur zijn klassen vastgesteld en gepubliceerd door de organisatie.
Als likeur mogen alleen maceraten worden ingezonden in de klassen L1 (vruchten- en bloemenlikeur), L2 (likeur van kruiden, wortels, schillen en noten) of L3 (likeur van essences en overige grondstoffen en alle niet onder klasse L1 en L2 genoemde likeuren). Destillaten zijn uitgesloten. Bij de inzending dient vermeld te worden welke vruchten, kruiden, etc. het hoofdbestanddeel vormen of welk type likeur het betreft.