Opleiding tot federatie-likeurkeurmeester

Het aantal mensen dat in hun vrije tijd likeur vervaardigt, groeit snel.
Voor deze hobby is relatief weinig investering in ruimte en apparatuur nodig, waardoor het ook voor kleinbehuisden een aangenaam tijdverdrijf is, met vaak verbluffende resultaten. Binnen de verenigingen van wijnmakers en bierbrouwers is er dan ook vaak een groep likeurmakers te vinden. Natuurlijk is het belangrijk om elkaars producten te proeven en te beoordelen.
Naast de stimulerende opmerkingen van collega’s binnen de vereniging worden de adviezen van ervaren likeurmakers die ook als keurmeester hun sporen hebben verdiend van groot belang.

De federatie doet een oproep aan alle ervaren likeurmakers om de opleiding tot federatie-likeurkeurmeester te volgen. Een (aspirant) keurmeester moet minstens drie jaar ervaring hebben en nog steeds actief zijn in het bereiden van likeur. Met name uitgebreide ervaring en kennis in het bereiden van likeuren zonder essences.  Na de opleiding komen de likeurkeurmeesters 3 x per jaar bij elkaar om gezamenlijk hun kennis te verdiepen en hun bekwaamheden verder op te vijzelen.
Daarnaast worden zij meermaals gevraagd om bij een vereniging, eventueel samen met collega-keurmeesters, een keuring te verzorgen, en natuurlijk bij de jaarlijkse federatiekeuring.

 

  • Likeur mag uitsluitend gemaakt zijn op basis van legaal in de handel verkrijgbare commerciële alcoholische producten.
  • Voor de keuring van likeur zijn klassen vastgesteld en gepubliceerd door de organisatie.
  • Als likeur mogen alleen maceraten worden ingezonden in de klassen L1 (vruchten- en bloemenlikeur), L2 (likeur van kruiden, wortels, schillen en noten) of L3 (likeur van essences en overige grondstoffen en alle niet onder klasse L1 en L2 genoemde likeuren). Destillaten zijn uitgesloten. Bij de inzending dient vermeld te worden welke vruchten, kruiden, etc. het hoofdbestanddeel vormen of welk type likeur het betreft.

Klasse L1

Vruchten en bloemen

Aardbei
Abrikoos
Acacia
Ananas
Anjer
Appel
Banaan
Bes (alle)
Braam
Brem
Cactusvijg
Cherry brandy
Citrusvrucht
Cointreau
Cranberry
Curaçao
Dadel
Druif
Duindoorn
Durian
Framboos
Grand Marnier
Guave
Jackfruit/Nanka
Japonica
Jasmijn
Kamille
Kamperfoelie
Karambola
Kers
Kiwi
Klaver
Krent
Kweepeer
Lievevrouwebedstro
Lindebloesem
Litchi
Mangistan
Mango
Marakuja/Passievrucht
Meidoorn
Meloen
Morel
Oranjebloesem
Papaja
Peer
Perzik
Pruim
Rambutan
Ratafia
Roos
Rozijn
Sinaasappel
Sleedoorn
Vijg
Viooltje
Vlier
Vogelkers
 
 

Klasse L2

kruiden, wortels, schillen of noten

Aardpeer/Topinamboer
Absinth
Alsem
Amandel
Amaretto
Angostura
Anijs
Anisette
Aromatique
Benedictine
Berenburg
Bruidstranen
Cacao/Chocolade
Chartreuse
Crème de Menthe
Danziger Goldwasser
Drambuie
Engelwortel
Gember
Gentiaan
Goldwasser
Hazelnoot
Kamille
Kaneel
Kloosterlikeur
Koffielikeur
Kruidenbitter
Kruidenlikeur
Kruidnagel
Kummel
Lavendel
Maagbitter
Melissa
Ouzo
Palestrina
Pastis
Pernod
Pistache
Rozemarijn
Saffraan
Sambuca
Selderij
Speculaas
Stonsdorfer
Steranijs
Tia Maria
Vanille
Walnoot
 
 

Klasse L3

Essences en overige grondstoffen

Advocaat
Baileys
Beukenblad
Cocos
Dennentop
Drop
Honing
Kirsch
Laurierdrop
Melk
Paddestoel