Algemeen

de FAWBG zorgt voor de uitzending van wijn- en likeurkeurmeesters.
De kosten hiervoor bedragen voor alle Nederlandse gilden van amateur wijn- en likeurmakers
€ 15,00 per keurmeester exclusief eventuele reiskosten.

Wilt u verzekerd zijn dat u tijdens uw keuring over voldoende keurmeesters kunt beschikken?
Vraag de keurmeesters dan aan als uw gilde haar jaarplanning maakt. Zelfs al is dit een jaar voor de gewenste datum!

Aangesloten gilden hebben het recht om eenmaal per jaar gratis gebruik te maken van de diensten van 1, 2 of 3 wijn- of likeurkeurmeesters.
Het aantal gratis keurmeesterinzetten per jaar staat in directe relatie tot het aantal bij de FAWBG bekende leden van het gilde, als volgt:
• bij een ledenaantal < 30: 1 keurmeester
• bij een ledenaantal ≥ 30 en < 60: 2 keurmeesters
• bij een ledenaantal ≥ 60: 3 keurmeesters.

 Bierkeurmeesters dienen te worden aangevraagd bij het LABO.

Een keurmeester keurt maximaal 15 flessen. wijn of likeur. Bij bier is dit afhankelijk van de biersoort.

Keurmeesters kunnen helaas niet bij afzonderlijke gilden worden ingezet op de dagen dat zij hun gezamenlijke bijeenkomsten hebben. Ook op de dag van de federatiekeuring en in de voorafgaande 2 maanden alsmede 1 maand daarna kan geen beroep worden gedaan op een keurmeester van de federatie.

Wordt een beroep gedaan op de inzet van keurmeesters gedurende de dag, dan wordt verwacht dat het ontvangende gilde ook de maaltijd(en) van de keurmeester verzorgt.

Vaak worden keurmeesters gevraagd hun werk te doen tijdens een gildenavond.
Mede in verband met de reistijden voor de keurmeester, is er een beperking in de afstand tussen diens woonplaats en de plaats van de keuring (tijdens de avondspits heen en in de nacht weer terug). Het kan daardoor voorkomen dat de FAWBG niet voor het gewenste aantal keurmeesters kan zorgen.
Hoe eerder een keurmeester wordt aangevraagd, hoe groter de kans is dat aan het verzoek kan worden voldaan.

Ten behoeve van het rustige verloop van de keuring dienen de keurmeesters te kunnen beschikken over een afzonderlijke, goed verlichte en geventileerde ruimte met voldoende tafels en stoelen en de mogelijkheid om glazen te kunnen spoelen.
Voorts dient er voldoende stokbrood aanwezig te zijn om de smaak te neutraliseren.

Bij de voorbereiding van de keuring is het raadzaam om het evaluatieformulier keuringen (zie downloads) te gebruiken.